Nykyaikainen sovelluskehitys, johon kuuluu jatkuvat päivitykset, nopeat kehityssyklit ja paine lisätä uusia toiminnallisuuksia jatkuvasti haastaa perinteisen tavan tietoturvatestata ohjelmistoja kertaluontoisesti. Aika on ajanut ohi tästä käytännöstä. Ohjelmistokehitysprosessien käyttöönotot ovat jatkuvia, eivätkä sovelluksia tuottavat tai alihankkivat yritykset enää voi odotella pelkkää kertaluonteista penetraatiotestausraporttia tietoturvansa varmentamisessa. Itse testaaminen on nivottava osaksi kehityssykliä ja kehitystiimin toimintaa.
Uhka- ja riskikenttä elää jatkuvasti
Kyberriskit eivät odota toteutumistaan staattisen tietoturvatestauksen aikataulun mukaisesti. Haavoittuvuudet on tunnistettava ja korjattava, ennen kuin niistä ehtii koitua ongelmia tuotantoon menossa olevaan ohjelmistoversioon. Samalla mahdolliset virheet voidaan havaita ja korjata kehityssyklissä nopeasti ja näin uudetkaan uhkatekijät eivät ehdi koitua vahingoksi.
Tietoturvatestaamista voi toteuttaa monella eri syvyystasolla
Jatkuvaa tietoturvatestausta on hyvä toteuttaa vähintään sovellus- ja julkaisuaikataulun mukaisesti. Näin sovelluksen riskitason kehitystä ja tietoturvapuutteita ja -riskejä voidaan seurata suoraan kehitystiimin omasta seurantajärjestelmästä tikettien avulla. Vuosittainen penetraatiotestaus on tällöinkin paikallaan haavoittuvuuksien ja niiden mahdollisten vaikutusten syvempää ymmärrystä varten
Kehittyneemmällä jatkuvan testaamisen tasolla tietoturvasta vastaava asiantuntija voi olla arvioimassa löytyneiden tietoturva-aukkojen ja -riskien juurisyitä. Opit voidaan viedä osaksi DevSecOps-prosessia, ja näin tietoturva tulee integroiduksi koko kehityksen elinkaareen. Lisäksi ohjelmistokehityksen tietoturvan kypsyystasoa voidaan arvioida ja kehittää rullaavasti esimerkiksi OWASP SAMM -metodologiaan perustuen.
Sovelluksen taustalla toimivan infrastruktuurin tietoturvan varmennus ja haavoittuvuushallinta on myös mahdollista integroida jatkuvan testauksen palveluun. Näin myös kehitysympäristö saadaan turvalliseksi. Sopiva kokonaisuus ja testaamisen taso löytyy aina lähtötilanteen kartoituksessa tietoturvariskien ja organisaatiota koskevien tietoturvasääntelyn sekä asiakkaiden vaatimusten tarkastelun kautta.
Tietoturvatestaaminen osana laajempaa tietoturvaohjelmaa
Tietoturvan varmentamista voidaan tehdä laajemmassa useiden sovellusten ympäristössä myös kokonaisvaltaisen tietoturvan testausohjelman ns. AppSec- programin kautta. Tällöin työ alkaa sovellusten kokonaisuuden kartoituksella ja riskiarvioinnilla sekä organisaation toimintaympäristön vaatimusten määrittelyllä.
Tietoturvan varmentaminen voidaan ulottaa myös koodin ja arkkitehtuurin katselmointeihin sekä uhkamallinnuksiin. Tietoturvan hallinnasta kannattaa rakentaa organisaation tarpeita vastaava kokonaisuus, jota johtaa tietoturva-ammattilainen. Compliance-kokonaisuus eli vaatimuksenmukaisuus on tällaisen ohjelmatoteutuksen kautta kerralla nähtävissä ja raportoitavissa esimerkiksi johdolle ajantasaisesti.
Jatkuva tietoturvatestaus parantaa kehitystiimin toimintaa
Oli tietoturvan hallinnan tarpeiden kokoluokka mikä hyvänsä, varmaa on, että jatkuva tietoturvatestaus tulee jatkossa olemaan olennainen osa automatisoitua CI/CD-prosessia. Tietoturvan seuranta tulee integroitumaan itse kehitykseen.
Pidemmälle vietynä tietoturvalöydösten ymmärtäminen ja luokittelu auttavat myös korjaamaan suoraan kehitystiimien virheellisiä toimintatapoja. Näin huomion ja korjaamisen kohteena eivät ole vain yksittäiset havainnot ja virheet vaan itse toiminta.
Yhteenveto: aloita matkasi kohti jatkuvan tietoturvatestaamisen kehitysmatkaa
Uhkakenttä elää nopeasti, eivätkä jatkuvat käyttöönotot ohjelmistokehityksessä voi odotella aika-ajoittaisen penetraatiotestauksen tuotoksia. Voitte rakentaa teidän tarpeisiinne sopivan AppSec-programin osaavan tietoturvakumppanin avulla.
Hyödyt, joita saat siirtymällä jatkuvan tietoturvatestaamisen käytäntöihin:
- Jatkuvassa tietoturvatestaamisessa asiantuntijan analyysi voidaan yhdistää eri työkalujen testaustuloksiin rullaavasti.
- Ongelmat korjataan nopeasti ennen kuin ne ehtivät eskaloitua, eivätkä uudetkaan uhat ehdi olla haitaksi tuotantoon menevälle versiolle.
- Kustannustehokkuus jatkuvassa testaamisessa syntyy siitä, että ongelmat korjataan ennen niiden laajempia vaikutuksia.
- Osaaminen eskaloituu kehitystiimin sisällä niin, että tietoturvallinen toimintatapa takaa turvalliset ohjelmointikäytännöt myös jatkossa.
- Seuranta ja raportointi on jatkuvaa ja reaaliaikaista ja tietoturvaohjelman tulokset ovat helposti nähtävissä ja kerrottavissa eteenpäin.
2NS:llä on kokemusta jatkuvasta tietoturvatestaamisesta moniulotteisissa toimintaympäristöissä. Pystymme muotoilemaan asiakkaidemme tarpeisiin sopivan testausohjelman tai kokonaisen tietoturvan varmentamisen ohjelman jatkuvana palveluna. Tutustu jatkuvan testaamisen palveluumme: https://www.2ns.fi/palvelut/tietoturvan-jatkuva-testaaminen/ tai ota suoraan yhteyttä meihin: info@2ns.fi.