Mitä tapahtuu, kun viitisen sataa hakkeria pistetään samaan tilaan yhdeksi viikonlopuksi?
Skeneen perehtymätön saattaisi helposti luulla, että tietokonenikkarit istuvat pimeässä hallissa läppärin näytön loisteessa takomassa näppistä, kirjoittelemassa kryptisiä koodeja ja kuluttamassa kofeiinia.
Viime viikonlopun Disobey-hakkeritapahtuma osoitti, että stereotypinen lähtöoletus ei ollutkaan sataprosenttisen totta. Paikan päällä oli käsin kosketeltavan hyvä ja innostunut fiilis, kun hakkeriyhteisölle tarjoiltiin harvinaislaatuinen mahdollisuus tavata toisiaan kasvotusten, eikä nimimerkkien takana verkossa. Keskusteluja käytiin suomalaisella mittapuulla jopa paljon ja intensiivisesti, kun kiinnostuksenkohteet kiehtoivat ja yhdistivät osallistujia.
Tapahtuman järjestämistä luotsaamassa ollut Benjamin Särkkä totesi, että parasta oli tapahtuman henki: Se, että tehtiin yhdessä, ja että kaikki saivat osallistua. Hän mainitsi myös, että yhteisöllisyys ja yhteisön tuki ovat korvaamattomia hakkereille – kuten kaikille muillekin ihmisille.
Tapahtuman rentoa ja vapaata luonnetta kuvastavat hyvin sen pelisäännöt, jotka kuuluvat vapaasti suomennettuna näin:
- Kaikesta mitä olet tapahtumassa kuullut saa puhua, kunhan et paljasta tietolähdettäsi.2.
- Hakkeroi kaikkea.
- Älä ole idiootti.
Ohjelmasta löytyi kattaus kivenkovia asiantuntijapuheita, joiden annista myös 2NS:n miehistö piti. Puheiden lisäksi hakkerit pääsivät viihdyttämään itseään tapahtumaa varten luodussa vihamielisessä verkossa, jossa kaikki oli sallittua. Työpajoissa testattiin tietojärjestelmien turvallisuutta ja kolvattiin komponentteja vakaalla kädellä. Sorminäppäryyttään pääsi kokeilemaan fyysisten lukkojen tiirikoinnin ja foliohatun askartelun parissa.
Osallistujakuntaa hemmoteltiin tietenkin myös monin hakkerointikilpailuin ja haastein, joiden palkinnot vaihtelivat yhdestä oluesta tietoturvayrityksen työhaastatteluun. Ensimmäinen hakkeripähkinä lätkäistiin tulijoiden kouraan jo sisääntuloaulassa, kun pääsylippuna toiminut badge oli itseasiassa sulautettu tietokone, joka mm. vilkutti morsekoodia. Badgesta ja sen kaulanauhasta sai vihjeitä badgehaasteen ratkaisemiseksi.
2NS oli tehtaillut ratkottavaksi oman moniportaisen hakkerointihaasteensa, johon kuului mm. verkkoliikenteen analysointia ja haastetta varten rakennettuihin tietokoneisiin murtautumista
Haasteesta tykättiin, ja moni kehui sen olleen hyvin tehty ja toteutettu, vaikkei sitä kukaan ihan loppuun asti osannutkaan ratkaista.
”Tapahtumasta jäi kaiken kaikkiaan hyvä fiilis, ja oli mukavaa olla mukana oman kulttuurimme tapahtumassa. Disobeyn kaltaisten tapahtumien järjestäminen on tärkeää, sillä se lisää genren ja alan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Samalla se viestii myös ulkopuoliselle maailmalle, että hakkerointi on iso ja merkittävä ilmiö”, summaa 2NS:n toimitusjohtaja Mika Holmberg.
2NS nostaa valkoista hattuaan ja kiittää loistavista järjestelyistä Benjamin Särkkää ja koko Disobey-tiimiä!
Disobeyn liikkeitä kannattaa jatkossa seurailla, mikäli hakkerointi ja tietoturva kiinnostavat harrastuksena tai jopa työpaikkana. Tapahtumassa on helppo näyttää taitonsa alan firmojen kehittämiin haasteisiin vastaamalla sekä heittäytyä juttusille firmojen edustajien kanssa.